Zestaw DIY

Zrób to sam

W zestawie Zrób to sam czeka na Ciebie kuleczka świeżuteńkiego ciasta drożdżowego, porcja sosiku pomidorowego i mozzarelli do przyrządzenia ukochanej pizzuni we własnej kuchni. Bezstresowo. Bez ryzyka urośnie, czy nie urośnie. Bez zbędnego sprzątania.

Czujesz, że mentalnie wszedłeś na wyższy level i chciałbyś wykulać swoją być może pierwszą, być może w końcu pierwszą udaną pizzę? Drożdże to dla laika niewdzięczny temat. Miewają swoje humorki. Wyczuwają dobre energie. Trzeba zapewnić im odpowiednie ciepełko w rozczynie, by je ożywić, ale nie ukatrupić. Aby ciasto na pizzę się udało, należy zachować odpowiednie proporcje i nie przegarować. Zaczynają się schody, co? Nie łam się. Nawet dwie lewe ręce poradzą sobie z naszym zestawem:

Zrób to sam

Zamawiasz komplet:

  • kulka ciasta do wykulania spodu pizzy w rozmiarze 32 cm,
  • porcję sosu pomidorowego,
  • porcję sera mozzarella.

Możesz wymienić kulkę ciasta pszennego na grahamowe, lub bezglutenowe (tylko w średnicy 24 cm i 5 zł droższe) i dobrać dodatki.

Przydatne mogą okazać się:

  • mata silikonowa albo stolnica,
  • wałek,
  • okrągła blaszka o średnicy 32 cm,
  • ulubione dodatki.

Ale bez tego się obejdzie.

Konieczne będą:

  • papier do pieczenia,
  • zwykła blacha, którą znajdziesz w piekarniku,
  • mąka (pszenna, semolina lub kaszka manna),  
  • piekarnik,
  • rękawice kuchenne.

Na początek rozgrzej piekarnik na maxa (min. 250stopni) z opcją pieczenia pizzy, grzaniem góra dół, lub z termoobiegiem. Nawet jeśli Twój piekarnik wskaże wymaganą temperaturę, nie śpiesz się. Im mocniej się nagrzeje, tym lepiej. Blachę umieść na środkowej wysokości. Niech nabierze temperatury.

Przygotuj blat, na którym wykręcisz kulkę ciasta. Możesz posłużyć się stolnicą lub matą silikonową. Uwaga. Nie zapomnij podsypać ciasta mąką przed kulaniem. Jeśli w otchłani szuflad nie dojrzysz wałka, musisz zdać się na siłę własnych bicków. Aby wykręcić spód tak cienki, jak lubisz, trzeba trochę się pomęczyć, a nawet i w niektórych przypadkach napocić, ale to jedyny najtrudniejszy etap zabawy. Ciasto rozciągaj dłońmi na kształt placka o średnicy około 32 cm. Ranty zostaw grubsze. Tu może przydać się blaszka do pizzy, wyłożona papierem do pieczenia, o ile jesteś jej szczęśliwym posiadaczem. Wykręcony spód przekładasz na papier do pieczenia, obsypany mąką, lub deskę. Potem już idzie jak z płatka.

Wylewasz sos, rysując okręgi (tu możesz wspomóc się chochlą do zupy) i rozsypujesz mozzarellę. Gotową do pieczenia pizzę wkładasz do dobrze nagrzanego piekarnika. Załóż rękawice. Otwórz drzwi i lekko wysuń nagrzaną blachę. Pizzę razem z papierem do pieczenia zsuń na środek gorącej blachy (chyba, że Twoja pizza jest na specjlanej blaszce).

Pizza piecze się błyskawicznie. Koniecznie kontroluj jej wygląd od samego początku. Brzegi powinny urosnąć i zrobić się rumiane. Jeśli piekarnik był super nagrzany, a do tego również i blacha, to pizza będzie gotowa po około 9-12 minutach od umieszczenia jej w gorącej komorze (do 15 minut maksymalnie). Pizzę wyjmujesz z pieca. Możesz ją skropić oliwą, posypać oregano lub podać ze świeżymi listkami bazylii. I voilà. Teraz tylko pokrój na trójkaty i wcinaj.

Wskazówki:

  • Aby ser na pizzy był miękki i ciągnący, można piec pizzę posypując połową sera, resztę dać pod koniec pieczenia.
  • Na sos możesz wyłożyć ulubione dodatki, które znajdziesz w lodówce, lub domówisz w naszym sklepie.
  • Jeśli położysz na pizzę dodatki, posypujesz je całą ilością mozzarelli i pieczesz jak w przepisie. 
  • Jeśli zmienisz plany, kulkę ciasta i sos zamrozić, a ser wykorzystać do innego dania.