Pizza Miesiąca ze szparagami

Szparagi i szynka parmeńska

Zapraszamy na Pizzę Miesiąca ze świeżutkimi, zieloniutkimi i przezdrowymi szparagami prosto z pola od zaprzyjaźnionego gospodarza. 

Wielkopolska szparagami stoi. Nie mogło więc ich zabraknąć w tym sezonie w naszym menu. Do naszej karty jak bumerang powraca Pizza Miesiąca z zielonymi szparagami prosto z lokalnej plantacji, z szynką parmeńską, plastrami pomidora i gorgonzolą na kremowym, śmietanowym sosie. 

Szparagi są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witamin z grupy B i C, wapnia, błonnika oraz białka glutation, które odgrywa ważną rolę w zwalczaniu m. in. nowotworów i choroby Alzheimera. Naukowcy z Institute for Cancer Prevention udowodnili, że odpowiednie stężenie glutation jest skutecznym sposobem wzmocnienia systemów obrony organizmu i zapobiegania rozwojowi komórek nowotworowych. Kolejna zaleta szparagów to niska ilość kalorii, zaledwie 18 kcal na 100 g. No, i działają jak afrodyzjak.